Våra viner

Phönix-Ortega 2021
Torrt vitt vin av druvorna Phönix och Ortega med inslag Solaris. Vi är ensamma om att göra en cuvee på dessa sorter och resultatet är unikt. Fermenterat 2 veckor på ståltank och därefter fortsatt lagrat i 4 månader på ståltank med kuberav lätt rostad fransk ek. Karaktäristiskt för vinet är en mycket frisk och välbalanserad syra med en elegant komplexitet där toner av päron, krusbär och fläder kan urskiljas.

Rondo Rosé 2021
Kraftfullt fruktigt rosévin på druvan Rondo. Kallmacererat i 3 timmar före pressning, vilket har gett vinet dess kraftiga färg och rika arom. Efter 2 veckors fermentering har det lagrats i 4 månader på ståltank. Mjukt och strukturerat med välbalanserad syra och tydlig fruktighet. Inslag av smultron och röda bär.

Opolo 2021 *
Torrt friskt rosévin på druvan Babic. Opolo är den kroatiska benämningen för rosévin som traditionsenligt görs med lång skalkontakt för att ge en kraftig karaktär. Denna Opolo skiljer sig från traditionen genom att ha pressats efter mycket kort skalkontakt i avsikt att skapa ett rosévin som ligger nära ett vitt vin till sin karaktär. Fermenterat med naturlig jäst i 4 veckor på ekfat, därefter lagrat 5 månader på jästfällningen i ståltank. Vinet är ofiltrerat för att bevara sin fulla potential. Vinet har en frisk syra och en rik fruktighet med både doft och smak av persika och röda bär. En ton av saltstänkt havsluft kan anas i anslaget.

Crveno 2020 och 2018 *
Två årgångar av samma fylliga rödvin, gjort enligt samma metod på druvan Babic, där skillnaden mellan vinerna visar hur det fortsätter utvecklas länge efter att det buteljerats. Fermenterade med naturlig jäst i 3 veckor på ekfat, därefter lagrat 11 månader på jästfällningen i ekfat. Vinerna är ofiltrerade för att säkerställa fortsatt utveckling. Några typiska drag hos röda viner gjorda på Babic är en frisk syra och kryddig fyllighet med både doft och smak av mörka bär, körsbär och mycket mineraler. 2020 utmärker sig genom en rund och fräsch fruktighet medan 2018 visar en mer mogen och robust karaktär.

Crveno 2018 Zero *
Crveno Zero är precis som 2020 och 2018 gjorda på druvan Babic. Även metoden är den samma, men Zero är gjort helt utan några tillsatser av sulfiter – varken i vingården eller i vineriet. Både till doft och smak känner man igen karaktärsdragen från 2020 och 2018, men 2018 Zero uppvisar en alldeles enastående djup och komplex smakbild med tydligt utvecklad mognad, där smaken av körsbär och ek är slående.

*= Dessa viner är resultatet av ett flerårigt samarbete mellan vinmakare i två länder,
Ljungbyholms Vingård i Sverige och Matosin Winery i Kroatien. Tillsammans har vi gjort viner som både förenar traditioner och nyskapande och som bygger broar mellan olika vinkulturer. Våra viner präglas av stort hantverk, ekologisk hållbarhet och förstklassig kvalitet.